Начало / НОВИНИ / / Топ 10 на митовете за МС

НОВИНИ

Топ 10 на митовете за МС

Митове и факти за MС
 

Автор - Denise Mann
 

Повечето от нас познават човек с множествена склероза (МС), но колко всъщност знаем за това заболяване? MS е автоимунно заболяване, което се появява, когато имунната система на организма унищожава миелина, мастна субстанция, която изолира нервните влакна в мозъка, гръбначния стълб и зрителните нерви. Около 400 000 души в САЩ живеят с MС, но все още има много погрешни схващания за болестта и нейната прогноза. Тук ще развенчаем най-известните 10 митове за заболяването.
1. MС е смъртна присъда
Продължителността на живота е нормална или близко до нормалното за повечето хора с МС. Това към момента е доживотна присъда, защото все още няма лек за заболяването, въпреки че има много лекарства, които забавят неговия ход и намаляват симптомите. "Много хора с MС водят пълноценен, активен живот", казва Nancy Sicotte, лекар, директор на Програмата за МС в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис. „Смятаме, че това е хронично заболяване, което може да се управлява и има малък процент от хората с тежка MС, които ще умрат от усложненията на заболяването."
2. Ще имате нужда от инвалидна количка
Повечето хора с MС никога няма да се нуждаят от инвалидна количка или друго помощно средство, за да се придвижват. "Когато пациентите идват след диагнозата си, те обикновено са опустошени, защото мислят, че това означава, че ще бъдат в инвалидна количка, след 5 години, но това просто не е вярно", казва д-р Sicotte.
Благодарение на по-ранното откриване на заболяването и по-доброто лечение, не може да се предполага, че всеки болен от МС задължително ще се наложи да ползва инвалидна количка.
3. MС при всеки човек е еднакъв
Истината е, че няма два еднакви случая на MС. Някои хора имат само леко изтръпване в крайниците веднъж в живота си, докато други може да развият тежка парализа или загуба на зрението. Поведението на MС често е непредсказуемо. MС варира в своето проявление при един или друг пациент.
4. Само възрастните хора получават MС
MС не е болест на възрастните хора. Повечето хора с МС се диагностицират на възраст между 20 и 50. Малки деца, тийнейджъри и дори възрастни хора също могат да развият MС. Според Националната организация Общество за Множествена склероза около 400 000 души в САЩ имат MС, като 200 и повече хора са диагностицирани всяка седмица.
Заб. на редактора - В България въпреки, че няма официален регистър на болните се знае, че всяка година се диагностицират 80 нови случая, а болните са около 5000 души.
5. MС се увеличава като брой заболявания

Изследователите не мога да кажа със сигурност, че MС е във възход. "Ние сме все по-добре при диагностицирането на МС и може да има случаи, които не сме могли да диагностицираме в миналото поради липсата на възможност за изследване с ЯМР," казва д-р Sicotte. Можем да кажем, че разликата между жените и мъжете с MС се разширява. "Знаем, че жените са с диагноза MС по-често от мъжете", казва тя. В момента разликата е 4 жени към 1 диагностициран мъж.
6. Жените с MС не може да забременяват
Както с някои други автоимунни заболявания, бременността всъщност може да бъде нещо добро за жените с MС. „По-голямата част от жените с MС влизат в ремисия по време на третото тримесечие на бременността." Д-р Sicotte казва, че дори има все повече доказателства, че бременността може да намали риска при жените за развитие на МС. Едно проучване на повече от 700 австралийски жени показва, че жените с едно дете са били около 50% по-малка вероятност да развият МС в сравнение с жените без деца. Спадът е още по-голям за жените с 3 и повече деца. Учените не знаят защо това е така, но подозират, че хормоналната среда на бременността може да играе роля.
7. Жените с MС не трябва да кърмят
Някои от лекарствата, използвани за лечение на MС, не може да се приемат по време на кърмене. е най-добре да обсъдите рисковете с Вашия лекар. Но някои жени с МС със сигурност могат да кърмят. Може да се разработи план, който да позволи на повечето жени с MС да кърмят."
8. Всичко е в твоите гени
Д-р Sicotte казва."Ако направите подробна история на семейството, вероятно е да има и други случаи на MС или автоимунно заболяване в семейството, но това е само част от уравнението." Рискът за MС е около 10 пъти по-висок, ако имате член на семейството с MС, но фактори на околната среда и евентуално инфекциозни агенти могат да играят роля при определянето на кой ще развие MС и кой не.
9. Хората с MС трябва да избягват фитнес
"В по-стари времена, се казваше, че хората с МС не трябва да правят упражнения.", казва д-р Sicotte. Но сега знаем, че ползите от упражнения надвишават рисковете за хората с MС, освен ако те изпитват рецидив. Промяната в нагласите става през 1996 г., когато изследователи от Университета на Юта показаха, че аеробни упражнения подобряват много от симптомите на МС, включително функцията на пикочния мехур и червата умората и депресията. Много други проучвания подкрепят тези заключения. Упражненията могат да предизвикат пациент с MС да получи прегряване, което може да предизвика симптоми на заболяването. Но при добро балансиране на упражненията с възможност за охлаждане на тялото - правенето им упражнения е полезно. Загубата на тегло също може да помогне много, ако сте с наднормено тегло", казва д-р Sicotte.

10. MС е лечим
За съжаление, все още няма лек за MС. Но дългосрочната ремисия е факт при много пациенти. Някои никога не могат да получат допълнителни симптоми, след като са диагностицирани с MС, но доказателства за прогресията се проявяват при направата на нов магнитен резонанс (MRI), сканиране на мозъка. Добрата новина е, че днес има повече възможности за лечения на MС, отколкото когато и да било, както и възможност за трансплантация на стволови клетки и други авангардни технологии, които един ден може да представляват истински лек за заболяването. За по-малко от две десетилетия MС от една нелечима болест стигна до заболяване, за което вече има една дузина лекарства, които забавят прогресията му, както и множество други терапии за облекчаване на симптомите.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...