Начало / НОВИНИ / / Изтича срокът за лесен вход в здравната система

НОВИНИ

Изтича срокът за лесен вход в здравната система

В края на 2015 г. изтича гратисният период за по-евтино възстановяване на здравните права, припомнят от НАП. От 1 януари догодина неосигурените ще трябва да плащат дължимите вноски за 5 години назад, гласят промените в Закона за здравното осигуряване, приети по-рано тази година. До края на т.г. обаче важи старият текст - за вход в системата се плащат вноски за последните 3 години.

В момента човек, който сам внася вноските си за здраве и не е платил повече от 3 осигуровки за период от 36 месеца, може да възстанови здравноосигурителните си права, като плати за 36 месеца назад. Ако обаче реши да направи това през 2016 година, ще трябва да внесе суми за 60 месеца назад, поясняват от НАП.

От агенцията припомнят, че когато задължението за внасяне на осигуровки е на работодателя или на друго лице и не е спазено, човекът няма да бъде лишаван от осигурителни права.

Няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на самоосигуряващите се. Това става, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...