Notice: Undefined index: tp in /home/mshorabg/public_html/source/files/site/pages_view.php on line 20
Пътуване и туризъм
Начало / Пътуване и туризъм

Пътуване и туризъм

Почивките са важни за всички нас и особено за хората с МС. Следващите страници предлагат съвети за избор на дестинации и планиране за успешна почивка. Предлагаме Ви и личните гледни точки на хора с МС и това, което те намират за забавно по време на почивката си.

Какво да очаквате от почивката?

МС не е причина да спрете да пътувате. Човек с МС може да осъществи мечтите си както всеки друг. Дори далечните страни не трябва да се изключват като варианти.
Добрата подготовка е от основно значение за успешната почивка. Споделянето на плановете с

Вашия лекар и реалистичната самооценка на физическите ви възможности са важни.

Пътуването може да Ви помогне да се заредите с енергия и да Ви даде повече.  Откъсването от ежедневната рутина и стимула с нови неща са от голямо значение. Промяната на обстановката може да измести за определено време на заден план тревогите за здравето.  

Дестинации за почивка

Въпреки че екскурзиите до екзотични кътчета на света са възможни, не се препоръчват пътувания до тропически дестинации, подготвени в последния момент. За да бъде почивката Ви успешна е нужно да спазвате няколко основни правила. Две трети от хората с МС страдат от непоносимост към горещини и ако Вие сте един от тях, трябва да избягвате страни с топъл или влажен климат.

Продължителните слънчеви бани също може да причинят проблеми. Физическите способности се влошават значително при излагане на горещини. Избягвайте, ако това е възможно, бързата промяна на климата. Разбира се, всеки реагира различно. Поради това решенията за пътуване трябва да се взимат въз основа на личния ви опит и ход на заболяването.  

Болестта превръща и най-прекрасната почивка в страдание. Въпреки мечтите Ви за пътешествия до екзотични дестинации трябва да разговаряте с Вашия лекар за необходимите ваксинации много преди да осъществите плановете си. Неписано правило е, че не бива да се пътува по време на остър рецидив или лечение със стероидни лекарства. Ваканцията на екзотично място е възможна, но не рискувайте с резервации за тропическа почивка в последната минута. Изберете ваканционната си дестинация внимателно и се подгответе за това, което може да се превърне в най-чудесните една или две седмици от годината.   

Съветите на експерта

Почти на всеки му се налага да пътува от време на време, независимо дали става дума за почивка, работа или посещение на роднини и приятели. Това очевидно зависи от степента на инвалидизация, но много хора може да уредят специални условия, които да направят пътуването им безпроблемно.
Следните съвети може да ви помогнат в това начинание:

 • Правете резервации възможно по-рано - специалните места за настаняване може да са ограничени и налични само за първите, успели да ги заангажират. Има агенти, които специализират в организирането на почивки за клиенти с увреждания. Опитайте посочените по-долу
 • Направете си застраховка за пътуването. Често това трябва да бъде уредено, когато правите резервации за самата почивка, като е необходимо да уведомите Вашия застраховател за състоянието Ви. Ако възникнат проблеми, съществуват компании, които специализират в застраховането на лица с хронични заболявания.
 • Уведомете туристическия си агент/авиолиния за вашите нужди предварително. Авиокомпаниите може да уредят инвалидна количка или специален транспорт в летищата. Въздушният превоз на инвалидни колички със стандартен размер е безплатно. Пренасянето на колички с акумулатор може да наложи тяхното разглобяване, поради което трябва да носите инструкциите за монтаж заедно с количката. Операторите на фериботи и влакове също предоставят специални грижи за пасажери-инвалиди.
 • Чекирайте се рано - авиолиниите предпочитат да качват пасажерите с увреждания преди останалите пътници.
 • Направете специални уговорки за лекарството си.  
 • Проверете дали имате достатъчно лекарство за цялата почивка. Ако съхранявате лекарството в ръчния си багаж, носете медицински документ за ползване. Определени лекарства като интерферон трябва да бъдат съхранявани в хладилник. Организирайте съхранението му с хотела, в който отсядате.  
 • Помислете за наемането на инвалидна количка. Ако обикновено използването й не Ви се налага, но имате проблем с ходенето и се уморявате често, може би е добра идея да вземете количка със себе си. Това ще ви даде повече гъвкавост по време на Вашата почивка.
 • Проверете дали хотела Ви е подходящ. Има ли достъп за инвалидни колички, ако такава ви е необходима?Намира ли се стаята Ви на приземния етаж, ако имате трудности с изкачването на стълби и няма асансьор?Има ли специални стаи за инвалиди и можете ли да наемете една от тях?  


Докато сте на път внимавайте:

 • да почивате, когато това е необходимо
 • да не стоите седнали прекалено дълго
 • да сте настанени на място до пътеката по време на дълги полети
 • винаги да имам фенерче с мен

Съветите ми при пътуване са:

 • избягвайте слънцето  
 • винаги разполагайте със сгъваем стол под ръка  
 • избирайте ресторанти, които не са на самообслужване.
   

Диагностика и лечение

България

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ СОФИЯ - УМБАЛ ,,Царица Йоанна” София 1504, ул.,,Бяло море” № 8...