Начало / НОВИНИ / / Народното събрание прие поправка за работещите инвалиди

НОВИНИ

Народното събрание прие поправка за работещите инвалиди

Пенсиите вече ще могат да се спират при неспазени указания за условията на труд

С лека ръка парламентът въведе поредната неработеща санкция, целяща да регламентира инвалидните пенсии у нас. Според одобрените късно във вторник промени в Кодекса за социално осигуряване НОИ вече ще може да спира пенсиите на хора с над 50% доказана неработоспособност, ако установи, че те не спазват указанията за противопоказните условия на труд. Все още не е ясно кой и как ще трябва да следи тези обстоятелства и как точно ще се преценява по чия вина е нарушението - на работодателя или на пенсионера, показа проверка на "Сега".

Новата санкция бе приета по предложение на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Той настоя в КСО да се предвиди възможност за спиране на пенсиите за нехаещи за здравето си работници с инвалидни пенсии. В комисия Байрактаров аргументира предложението си с грижа за здравето на тези хора, но в зала патосът на изказването му бе насочен към прекомерния брой на инвалидните пенсии у нас. Байрактаров подхвърли в едно изречение, че НОИ е принципно за въвеждане на подобна мярка.

Изказването на депутата не предизвика коментари в зала, но бе изненадващо подкрепено, противно на мнението на ресорната комисия в НС, която реши да го отхвърли. От стенограма на комисията става ясно, че управителят на НОИ Бисер Петков наистина не е бил принципно против, но е настоял по темата експертиза на работоспособността да се работи системно и всички мерки да се гледат в пакет. Такъв пакет се очаква в края на годината и по него тепърва ще се работи.

Какво ще се случва дотогава и как ще се прилага новата санкция за хората с инвалидни пенсии, никой не знае. По логиката на приетите от парламента текстове решението за спиране на пенсията би следвало да се взима от НОИ. НОИ има подробно разписани правомощия по линия на отпускането на тези пенсии, включително правото на медицинските комисии към НОИ да обжалват решенията на ТЕЛК и НЕЛК. До момента обаче на НОИ не му е бил вменяван контрол дали получилите пенсии за инвалидност спазват противопоказанията за условията на труд. От института вчера уточниха, че промяната влиза в сила догодина и тепърва ще се прави поднормативната уредба.

Отношение към контрола има Инспекцията на труда, но досега нейните усилия бяха насочени към това да санкционират работодатели, които не спазват изискванията за трудоустрояване на лица с намалена работоспособност. За целта в отделна наредба за трудоустрояване към работодателите се поставят серия от изисквания. Самите спорове дали работното място е подходящо се решават от здравния орган, издал предписанието за трудоустрояване. "Абсурдно е тази преценка да се вменява на ГИТ", коментираха експерти.

ПОЗИЦИЯ

Скептичен за новите текстове е и председателят на агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. "В експертизите като противопоказни условия на труд пише такива неща, че никой българин не би могъл да работи, ако ги спазва. Какво означава да не се напрягаш? Очевидно е, че инвалид няма да отиде и да стане миньор", коментира Коралски. "И в момента работа успяват да си намерят едва около 10% от инвалидите, остава и да ги накажат за това", допълни той. 
 
в. Сега

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...