Начало / НОВИНИ / / Има връзка между нивата на витамин D и МС

НОВИНИ

Има връзка между нивата на витамин D и МС

Хората с гени, поради които имат ниски нива на витамин D, са по-склонни да развият МС според ново изследване. Проучването, водено от изследователи от университета Макгил в Монреал, идентифицира гените, свързани с по-ниски нива на витамин D. Те са използвали информация от проучване, в което са участвали почти 15 000 души с MС с проведени 24 000 здрави контроли, където е установено, че е има връзка между генетично намалените нива на витамин D и наличие на МС.

Въпреки че проучването предполага, че ниските витамин D нива имат роля в причиняването на МС, са необходими допълнителни изследвания, за да се установи  дали увеличаване нивата на витамин D при хора с висок риск от развитие на MС ще намали броя на пациентите, които се разболяват от МС.

Консултативен научен комитет на храненето (SACN) във Великобритания реализира проект, с които консултират хората в Обединеното кралство за необходимия хранителен прием от 10 микрограма (400IU) на витамин D на ден. Това ниво се основава на защитата на мускулно-скелетното здраве.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...