Начало / НОВИНИ / / Хора с увреждания излязоха на протест срещу неработещото българско законодателство, което засяга техните проблеми.

НОВИНИ

Хора с увреждания излязоха на протест срещу неработещото българско законодателство, което засяга техните проблеми.

Те настояват за нови политики, синхронизирани с Конвенцията на ООН за права на хората с увреждания.

Походът на независимостта се провежда за втори път. Подобно на миналогодишното събитие и тази година българите с увреждания ще заявят искането си за нов закон за хората с увреждания, съобразен с принципите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, нормативна уредба за лична помощ и нов подход на държавата към организациите на хора с увреждания в страната. Десетки граждани се събраха на площад „Света Неделя” в София, където в 11:00 часа започна техният Поход на Независимостта.
Събитието беше планирано за неделния 22 септември – Деня на Независимостта на България, но заради неработещия специализиран транспорт, не е успяло да се проведе. Това е и едно от исканията на хората с увреждания – достъпна градска среда.
„Новото законодателство е необходимо, защото според европейската статистика хората с увреждания в България са на първо място по бедност в Европа”, обясни в ефира на bTV един от организаторите на събитието – Нина Жишева. Тя отбеляза, че хората с увреждания не се срещат често по улиците на България. „Причината за това е липсата на лична помощ, недостъпната среда, недостъпния транспорт, лошите технически помощни средства”, подчерта Жишева.
Походът за независимост ще премине по улиците „Съборна” и „Леге” до площад „Атанас Буров” и бул. „Цар Освободител” до площад „Независимост”, където протестиращите се надяват да се срещнат с премиера Пламен Орешарски и социалния министър Хасан Адемов.

КОМИСИИ В СТРАНАТА ЗА ЛЕКАРСТВА, ОТПУСКАНИ ОТ НЗОК

редактор сайт

СОФИЯ - УМБАЛНП - "СВ. НАУМ" УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" УМБАЛ "ЦАРИЦА...